Met de menstruatie en het bloedverlies dat daarbij hoort krijgt iedere vrouw te maken. In de menstruatiecyclus zijn er altijd een aantal dagen dat een vrouw bloedverlies heeft, meestal duurt dit niet langer dan zeven dagen. Met abnormaal bloedverlies is het bloedverlies bij de menstruatie hevig, is het bloedverlies onregelmatig, ontstaat er bloedverlies na de overgang of na het vrijen. Bloedverlies en abnormaal bloedverlies is voor iedere vrouw anders en brengt bij iedere vrouw andere lasten en klachten mee. Abnormaal bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben die goed te behandelen zijn. De gynaecologen van Women’s Healthcare Center Amsterdam onderzoeken en behandelen de oorzaak van het bloedverlies.

Oorzaken hevig bloedverlies

Hevig bloedverlies zorgt voor diverse lichamelijke gevolgen. Hierbij kunt u denken aan vermoeidheid, bloedarmoede, lagere weerstand en een hevige pijn. Er zijn verschillende oorzaken die het abnormale bloedverlies kunnen veroorzaken. Veel vrouwen krijgen er pas na hun 35ste levensjaar last van. Het kan ontstaan na het stoppen met de pil, maar ook myomen en poliepen kunnen de klachten veroorzaken.

  • Verstoring van de hormoonbalans

Hormonen zijn meestal de oorzaak van hevig bloedverlies. Wanneer de productie van de oestrogeen en progesteron niet in balans is ontstaat er een hormonale disbalans. Dit veroorzaakt abnormaal bloedverlies en komt vooral voor bij jonge vrouwen en vrouwen in de premenopauze.

  • Poliepen

Poliepen zijn slijmvliesgezwellen op een steeltje en komen voor in de baarmoeder en het baarmoederhalskanaal. Wanneer poliepen groeien worden ze kwetsbaar en kunnen gaan bloeden. Poliepen in de baarmoeder of baarmoederhalskanaal kunnen zorgen voor hevig bloedverlies.

  • Myomen

Een myoom wordt ook veel vleesboom genoemd en is een goedaardig gezwel in of aan de baarmoeder. Een myoom is over het algemeen niet gevaarlijk maar kan wel hevig bloedverlies veroorzaken. Hormonen spelen een rol bij myomen: hoe hoger het hormoonniveau hoe sneller de myomen groeien. Meestal ontstaan myomen op latere leeftijd.

  • Bloedings-afwijkingen

Hevig bloedverlies kan ook worden veroorzaakt door bloedingsafwijkingen. Dit heeft te maken met de bloedstolling en is een ernstige aandoening. Voor deze aandoening is een medische behandeling nodig en mag niet te lang mee worden doorgelopen.

  • Baarmoederslijmvlies

Tijdens de menstruatiecyclus wordt het baarmoederslijmvlies dikker zodat er een bevruchte eicel kan innestelen. Als er geen bevruchting van de eicel plaatsvindt wordt het overtollige slijmvlies afgestoten, dit is de menstruatie. Wanneer het baarmoederslijmvlies dik is kan er meer bloedverlies ontstaan. In sommige gevallen is dit extreem veel bloedverlies.

Wij nemen uw klacht serieus

Bij WHC Amsterdam nemen wij uw klachten serieus en onderzoeken wij naar de oorzaak van het probleem. Vervolgens bieden wij een passende behandeling aan. Wilt u meer weten over abnormaal bloedverlies? WHC Amsterdam helpt u graag verder. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​