Bloedverlies na de overgang kan optreden wanneer een vrouw in de menopauze al een jaar niet heeft gemenstrueerd. Bij het bloedverlies krijgt de vrouw ongepland vaginale bloedingen. Dit kan zeer verwarrend en eng zijn voor sommige vrouwen, maar het komt vrij vaak voor. Ongeveer 30% van de vrouwen heeft na de menopauze last van bloedverlies.
In de overgang worden de menstruaties onregelmatig en houden op een gegeven moment helemaal op. De laatste menstruatie heeft menopauze. Verliest u een jaar na uw laatste menstruatie, menopauze, weer bloed? Dan noemen we dit vaginaal bloedverlies na de overgang.
Bloedverlies na de overgang kan door verschillende redenen ontstaan:
Na de overgang daalt de oestrogeenspiegel. Oestrogeen is belangrijk voor de gezondheid van de vaginawand. Als de oestrogeenspiegel daalt, kan de vaginawand dunner, droger en kwetsbaarder worden. Dit kan leiden tot bloedverlies, vooral na seks of bij het afvegen.
Een verzakking is een aandoening waarbij een orgaan in het bekken, zoals de baarmoeder, de blaas of de darm, uit zijn normale positie zakt. Een verzakking kan de vaginawand irriteren en beschadigen, waardoor bloedverlies ontstaat.
Een poliep is een goedaardige uitstulping van weefsel. Poliepen kunnen voorkomen in de baarmoedermond of in de baarmoederholte. Als een poliep bloedt, kan dit leiden tot bloedverlies.
Baarmoederhalskanker is een zeldzame vorm van kanker die kan ontstaan in het slijmvlies van de baarmoedermond. Bloedverlies na de overgang kan een vroeg teken zijn van baarmoederhalskanker.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van hormonen. Oestrogeen is belangrijk voor de groei van het baarmoederslijmvlies. Als de oestrogeenspiegel daalt, kan het baarmoederslijmvlies dun en kwetsbaar worden. Dit kan leiden tot bloedverlies, vooral na seks of bij het afvegen.
Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad. Dit komt vaker voor bij vrouwen die nog niet zo lang in de overgang zijn. Als de gynaecoloog bij het uitstrijkje en de echo geen afwijkingen vindt, heeft u waarschijnlijk toch nog een menstruatie gehad. In dit geval is het bloedverlies onschuldig.
Na de overgang kan uit vetweefsel oestrogeen vrijgemaakt worden. Dit kan het baarmoederslijmvlies stimuleren wat bloedverlies kan veroorzaken. Meestal is dit verdikte weefsel onschuldig. Soms wordt het weefsel onrustig en ontstaat er (een voorstadium van) baarmoederkanker.
Baarmoederkanker is een vorm van kanker die kan ontstaan in het slijmvlies of in de spier van de baarmoeder. Bloedverlies na de overgang kan een vroeg teken zijn van baarmoederkanker. De kans op kanker is groter bij vrouwen die ouder zijn en/of overgewicht, hoge bloeddruk of suikerziekte (diabetes) hebben.
Vleesbomen, ook wel bekend als myomen, zijn goedaardige gezwellen die in de baarmoeder kunnen groeien. Vleesbomen kunnen voor onregelmatig of hevig bloedverlies zorgen, maar na de overgang zijn ze meestal niet meer actief.
Als u bloedverlies heeft na de overgang, is het belangrijk om een afspraak te maken met uw huisarts of gynaecoloog. De arts zal u onderzoeken om de oorzaak van het bloedverlies te achterhalen. Dit wordt gedaan met een uitstrijkje van de baarmoederhals of met een inwendige echo. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
Wanneer moet u contact opnemen met Women’s Healthcare Center om het bloedverlies te laten onderzoeken:
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het risico op bloedverlies na de overgang te verkleinen:
Wilt u meer weten over het bloedverlies na de overgang of heeft u hier last van? Neem dan contact met Women’s Healthcare Center op. Bel naar 020 64 20 229 of vul het contactformulier in.