De eerste symptomen van een zwangerschap

Een zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee. Vaak zijn deze veranderingen al in een heel vroeg stadium merkbaar. Maar welke zaken kunnen duiden op een zwangerschap en welke niet? Wie plotseling te maken krijgt met een van onderstaande symptomen doet er goed aan de huisarts te raadplegen. Bij een zwangerschap vinden er grote hormonale veranderingen plaats, die voor veel verschillende klachten kunnen zorgen. Is er een reële kans op zwangerschap en zijn er duidelijke veranderingen merkbaar? Doe dan een zwangerschapstest.


Misselijkheid

De misselijkheid aan het begin van een zwangerschap wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen in het lichaam. Meestal begint dit rond de verwachte menstruatie en soms een paar dagen eerder. De misselijkheid is ’s ochtends het ergste maar kan ook de gehele dag opspelen. De misselijkheid ontstaat doordat de spijsvertering trager gaat werken, dit is het gevolg van de aanmaak van progesteron. Het eten verteert minder snel en daardoor en het gevoel vol te zitten blijft langer hangen.


Gevoelige borsten

Een à twee weken na de bevruchting kunnen de borsten gevoelig worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen. Soms wordt het gevoel als ronduit pijnlijk omschreven. Het is dan goed om even met de arts of verloskundige te overleggen.


Vermoeidheid

Tijdens de eerste twee weken voelen veel vrouwen zich erg moe. Dit komt door het stijgen van de hoeveelheid progesteron in je lichaam. Progesteron helpt je lichaam en je baarmoeder om zich voor te bereiden op de zwangerschap. Dat vergt veel energie. Een slap, vermoeid en lusteloos gevoel kan daarmee gepaard gaan.


Geen menstruatie

Vaak blijven de menstruatiebloedingen uit wanneer er sprake is van zwangerschap. Toch kunnen rond het tijdstip van de menstruatie alsnog lichte bloedingen voorkomen en zelfs tijdens de zwangerschap is dit mogelijk. Vooral als er altijd sprake was van een regelmatige menstruatiecyclus valt dit direct op. Het is dus niet meteen nodig om u zorgen te maken als er licht bloedverlies optreedt, maar het is wel altijd goed om een specialist te raadplegen.


Pijn in de onderbuik

De baarmoeder hangt met banden en pezen vast aan het bekken. Als er sprake is van een zwangerschap, wordt de baarmoeder groter. Hierdoor rekken de banden uit. Dit kan steken in de onderbuik veroorzaken, een heel vervelend gevoel. Het uitrekken van de banden begint al in een vroeg stadium van de zwangerschap.

 

Zwanger raken tijdens het gebruik van de pil

Het kan gebeuren dat een vrouw zwanger raakt tijdens het gebruiken van de anticonceptiepil. De kans ligt tussen de 0,2% en 10%. Die 10% klinkt natuurlijk als erg veel, dit komt voornamelijk doordat de pil door veel vrouwen verkeerd of onnauwkeurig gebruikt wordt. De pil wordt minder betrouwbaar door bijvoorbeeld:

  • Invloed van andere medicijnen
  • Diarree of overgeven
  • Te laat beginnen met een nieuwe pilstrip na de menstruatie
  • Een pil vergeten

 

Begeleiding bij je zwangerschap

De specialisten van Women’s Healthcare Center begeleiden vrouwen tijdens hun zwangerschap. Onze ervaren gynaecologen en verloskundigen nemen de tijd om vragen te beantwoorden en handelen snel bij eventuele complicaties. Women’s Healthcare Center richt zich uitsluitend op vrouwenzorg. Heeft u behoefte aan meer informatie of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel 020 – 6420229.

​​​​​​