Een hormoonstoornis is een stoornis in de hormoonhuishouding. Het vrouwelijk lichaam maakt veel verschillende hormonen aan die de ontwikkeling en groei van het lichaam reguleren, maar ook de werking van het lichaam, het ritme en bepaalde stofwisseling. Een hormoonstoornis kan ontstaan door ziekte, erfelijkheid of aangeboren zijn.
Wat doet een hormoonstoornis?
Als er een hormoonstoornis aanwezig is in het lichaam kunnen er verschillende functies van het lichaam verstoord raken. Zo kan er bijvoorbeeld een afname of toename van de groei en ontwikkeling ontstaan. Niet alleen het lichaam kan aangetast worden door dit probleem, met hormoonstoornissen kunnen ook psychische klachten komen. Daarnaast kan een hormoonstoornis de vruchtbaarheid verminderen.
Soorten hormoonstoornissen
Er bestaan verschillende soorten hormoonstoornissen. Wij zetten er een aantal op een rij.
- PCOS - dit veroorzaakt een minimale of geen eisprong en/of verminderde vruchtbaarheid. De symptomen die hier bij horen zijn: onregelmatige menstruatie, acne, hoge bloeddruk, pijn in de bekken, depressie en haarverlies
- PMS - dit veroorzaakt lichamelijke en psychische klachten vlak voor de menstruatie. De symptomen die hierbij horen zijn: depressie, nerveus zijn, angst, agressie, huilbuien, buikpijn, hoofdpijn, hartkloppingen en duizeligheid.
- Syndroom van Kallmann - dit zorgt voor het uitblijven van de pubertijd en het kan zorgen voor onvruchtbaarheid. De symptomen die bij het syndroom van Kallmann horen zijn: geen reukvermogen, late ontwikkeling geslachtsorgaan, uitblijven puberteit en onvruchtbaarheid.
- Diabetes - dit is een te hoge suikerspiegel in het bloed. De symptomen zijn als volgt: veel drinken en veel plassen, vermoeidheid, oogklachten, gewichtsverlies en een verhoogd hongergevoel.
- Te trage en snelwerkende schildklier - dit veroorzaakt overgewicht of gewichtsverlies en vermoeidheid. De symptomen die hierbij horen zijn: een toename of afname in gewicht, vermoeidheid en concentratieverlies, weinig tot geen conditie, hartkloppingen, duizeligheid, last van kou of warmte, spierkrampen en spierverstijvingen.
- Pubertas praecox en pubertas tarda - dit is een te vroege of juist een te late puberteit. Hier kunt u last hebben van: het lange uitblijven van de geslachtsontwikkeling of een te vroege puberteit bij de kinderen.
- Te trage of snelwerkende bijschildklier - dit is een te laag of een te hoog gehalte calcium in het bloed. Hierbij kunt u last hebben van: nierstenen, snelle botbreuken, psychische klachten en vermoeidheid. In de meeste gevallen zijn er geen klachten waarneembaar.
Oplossing hormoonstoornis
Een hormoonstoornis is een serieus probleem en kan uw dagelijks leven verstoren. Loop niet te lang met klachten. Voor iedere stoornis is een andere oplossing. Kom langs bij Women’s Healthcare Center in Amsterdam om samen met ons de oorzaak en oplossing te vinden. Onze specialisten helpen u graag verder. Neem voor meer informatie contact met ons op via 020 642 0229 of maak gebruik van het contactformulier.