De menstruatie loopt bij elke vrouw anders. De een heeft er weinig last van, de ander kruipt graag elke maand onder een deken op de bank. In sommige gevallen zijn de bijkomende klachten zo hevig dat we spreken van een menstruatiestoornis. Ook een onregelmatige cyclus wordt vaak gezien als een verstoring van de normale menstruatiecyclus.

 

Welke symptomen duiden op een menstruatiestoornis?

Klachten die passen bij een menstruatiestoornis zijn buikpijn- en kramp, hoofdpijn, duizeligheid, pijnlijke borsten, misselijkheid, moeheid, een opgezette buik, diarree, obstipatie of een neerslachtig gevoel.

 

Het uitblijven van de menstruatie

Bij sommige vrouwen blijft de menstruatie meer dan drie maanden uit. Dit kan natuurlijk met de overgang te maken hebben, maar wanneer het vrouwen overkomt die hier niet de leeftijd voor hebben spreken we van amenorroe. Dit komt bijvoorbeeld door het beoefenen van topsport / heel zwaar sporten, sterke gewichtsschommelingen of stress. Als de menstruatie lang wegblijft, is het verstandig om een medisch specialist te raadplegen.

 

Een onregelmatige cyclus

Er zijn vrouwen die nog wel menstrueren, maar een onregelmatige cyclus hebben. Bij deze vrouwen is het niet duidelijk hoeveel tijd er tussen elke menstruatie zit en hoe lang deze duurt. Er zijn twee vormen: oligomenorroe of polymenorroe. Bij polymenorroe is de periode tussen twee menstruaties te kort. Bij oligomenorroe zit er juist een te lange tijd tussen twee menstruaties dan de gebruikelijke 28 dagen. Oorzaken kunnen zijn: zwaar sporten, darmklachten, een soa, vleesbomen, endometriose, een eetstoornis, stress of medicijngebruik.

 

Een menstruatiestoornis, wat kun je eraan doen?

Het is normaal dat de menstruatie ongemakken met zich meebrengt. Bij de een zijn die wat heviger dan bij de ander. Wat helpt, is om een warme kruik op de buik of de onderrug te leggen, of de onderrug licht te masseren. Op momenten dat de pijn te erg wordt, kan er een pijnstiller worden gebruikt. Er zijn speciale pijnstillers op de markt die goed helpen tegen menstruatiepijn.

 

Zijn de klachten echter zo hevig dat het dagelijks leven er teveel door beïnvloed wordt, dan is het verstandig om de hulp van een medisch specialist in te roepen. De medisch specialisten van Women’s Healthcare Center zijn gespecialiseerd in vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg.

 

Wil je een afspraak maken met één van onze specialisten of wil je meer weten? Je kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.
​​​​​​