5 redenen om een spiraaltje te overwegen

Denk jij weleens na over een alternatief voor de pil? Dan is een spiraaltje misschien een uitkomst.
In het weekblad Vriendin Nr. 46 verteld Dorenda van Dijken, gynaecoloog, over de voor- en nadelen van de verschillende soorten spiralen.

Minder hevige menstruatie

Volgens gynaecoloog dr. Dorenda van Dijken is de hormoon-spiraal na de mascara de simpelste uitvinding die een enorm verschil kan maken in het leven van een vrouw. "Het maakt veel uit of je met of zonder mascara de deur uitgaat en dat kost maar een paar minuten tijd. Zo is het ook met de Mirena, een hormoonhoudende spiraal. Nadat hij geplaatst is, hebben de meeste vrouwen veel minder last van hun menstruatie. Bij een op de vijf vrouwen blijft de menstruatie zelfs uit. Ik vind het de oplossing voor vrouwen die veel bloed verliezen. Ook voor vrouwen die in de pre-menopauze meer last krijgen van bloedingen, is de spiraal een handige oplossing."

 

Vijf jaar beschermd

De anticonceptiepil moet je elke dag slikken. Van Dijken: "Als je per ongeluk een pil overslaat, of als je hebt overgegeven of last hebt van diarree, ben je meteen niet meer beschermd. Een spiraaltje wordt een keer ingebracht, waarna je vijf jaar lang niet meer aan voorbehoedsmiddelen hoeft te denken: net als bij de pil is de kans op een zwangerschap miniem. Ben je ouder dan veertig, dan kan een spiraal nog langer blijven zitten, omdat je boven die leeftijd minder vruchtbaar bent. Sommige soorten spiralen kunnen zelfs tien jaar blijven zitten."

Je slikt geen hormonen

Bij de anticonceptiepil slik je elke dag hormonen. Als je daar gevoelig voor bent, of je vindt het geen prettig idee om hormonen binnen te krijgen, biedt de spiraal uitkomst. Van Dijken: "De naam hormoonspiraal is een beetje misleidend. Die spiraal geeft weliswaar hormonen af, maar die werken alleen op het baarmoederslijmvlies, om ervoor te zorgen dat het slijmvlies te dun wordt voor een zwangerschap. De hormonen komen dus niet in je bloed terecht."

Na het plaatsen meteen beschermd

Zodra de spiraal door de gynaecoloog of huisarts in de baarmoeder is ingebracht, ben je meteen na de volgende menstruatie beschermd tegen zwangerschap. Van Dijken: "Het enige wat de arts vooraf controleert, is of je onverhoopt chlamydia hebt, want deze soa kan in combinatie met het inbrengen van een spiraaltje leiden tot een ontsteking van de eileiders en dus onvruchtbaarheid."

Weer vruchtbaar na het verwijderen

Je kunt de spiraal op elk gewenst moment laten verwijderen. Van Dijken: "Na de eerstvolgende menstruatie is het slijmvlies weer voldoende hersteld." Je bent dan meteen weer vruchtbaar en als je dat zou willen, kun je dus snel zwanger worden.

Goed om te weten

  • Er bestaan verschillende soorten spiralen. Welke je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur.
  • Het inbrengen van een spiraal doet even pijn. Die dag kun je last hebben van een wat zeurderig gevoel en je kunt een aantal dagen last hebben van bloedingen, maar daarna voel je er niets meer van. Neem bij klachten contact op met je huisarts of gynaecoloog.
  • Als je een spiraal hebt, blijft je cyclus en dus ook je eisprong gewoon doorgaan - in tegenstelling tot bij de anticonceptiepil. Dat betekent dus ook dat een spiraal geen oplossing biedt voor vrouwen met bijvoorbeeld hoofdpijn- klachten die samenhangen met een cyclus.

Vriendin Nr. 46

5 redenen om een spiraaltje te overwegen
​​​​​​