Infertiliteit, ook wel bekend als onvruchtbaarheid, is een veelvoorkomend probleem waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar infertiliteit, wat heeft aangetoond dat een groeiend aantal stellen te maken krijgt met (ongewenste) onvruchtbaarheid.
Infertiliteit kan verschillende oorzaken hebben, zowel bij de man als bij de vrouw. Ongeveer 16% van de stellen die een kind willen, ondervindt vruchtbaarheidsproblemen. In 30% van de gevallen ligt de oorzaak bij de vrouw, in 30% bij de man, en bij nog eens 30% van de gevallen ligt de oorzaak bij beide partners. In 10% van de gevallen wordt er geen specifieke oorzaak gevonden, en dan wordt er vaak gesproken van idiopathische subfertiliteit, oftewel onbegrepen onvruchtbaarheid.
Leeftijd speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van vrouwen. Een vrouw tussen de 20 en 35 jaar heeft ongeveer 80% kans om zwanger te raken bij regelmatige onbeschermde geslachtsgemeenschap. Naarmate de vrouw ouder wordt, neemt de kans op een zwangerschap geleidelijk af. Daarnaast neemt de kans op zwangerschap ook af bij langdurige onbeschermde geslachtsgemeenschap.
Naast leeftijd zijn er ook andere mogelijke oorzaken van infertiliteit bij vrouwen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Bij onderzoek naar onvruchtbaarheid worden verschillende tests uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken. Er wordt gevraagd naar medicijngebruik en eventuele erfelijke ziektes in de familie. Ook wordt de menstruatiecyclus en eventuele eerdere buikoperaties en mogelijke bekkeninfecties in kaart gebracht. Daarnaast worden er fysieke onderzoeken uitgevoerd, zoals een bekkenonderzoek en een echografie, om afwijkingen of problemen in de baarmoeder, eierstokken of eileiders op te sporen.
Voor mannen zijn er ook verschillende tests beschikbaar om de oorzaak van onvruchtbaarheid te achterhalen. Dit omvat het analyseren van sperma via een spermaonderzoek, waarbij de kwaliteit, beweeglijkheid en concentratie van het sperma worden beoordeeld. Daarnaast kunnen hormoononderzoeken en genetische tests worden uitgevoerd om eventuele onderliggende oorzaken te identificeren.
De behandeling van infertiliteit hangt af van de specifieke oorzaak en kan variëren van medicatie en hormoontherapie tot geassisteerde voortplantingstechnieken, zoals intra-uteriene inseminatie (IUI) en in-vitrofertilisatie (IVF). Chirurgische ingrepen kunnen nodig zijn om anatomische afwijkingen te corrigeren, zoals het verwijderen van poliepen, cysten of verklevingen in de baarmoeder of eileiders.
Daarnaast zijn er ook alternatieve behandelingsmethoden en levensstijlaanpassingen die kunnen helpen bij het vergroten van de vruchtbaarheid. Dit omvat het verminderen van stress, het aannemen van een gezonde voeding, het vermijden van schadelijke stoffen zoals alcohol en tabak, en het reguleren van het lichaamsgewicht.
Onvruchtbaarheid kan een aanzienlijke emotionele en psychologische impact hebben op individuen en stellen die ermee worden geconfronteerd. Het kan gevoelens van verdriet, frustratie, schuld, angst en isolatie veroorzaken. Het is belangrijk om te weten dat er ondersteuning beschikbaar is, zoals vruchtbaarheidsadvies, counseling en ondersteuningsgroepen, om mensen te helpen bij het omgaan met deze uitdagingen.
Ons deskundige team van professionals begrijpt de gevoeligheid en complexiteit van deze kwestie. Wij bieden uitgebreide diagnostische tests en behandelingsmogelijkheden om de specifieke oorzaak van onvruchtbaarheid te identificeren en op maat gemaakte oplossingen te bieden.
Samen zullen we jouw vruchtbaarheidsreis navigeren en je ondersteunen, elke stap van de weg. Je verdient het om de mogelijkheid te hebben om je kinderwens te vervullen en wij zijn er om te helpen die droom werkelijkheid te maken.
Maak vandaag nog een afspraak bij het Women's Health Care Center en zet de eerste stap naar een hoopvolle toekomst.