Bij een uitstrijkje worden er cellen van de baarmoederhals afgenomen om te controleren of er afwijkingen zijn aan de baarmoederhals. Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden eens in de vijf jaar opgeroepen om een uitstrijkje te laten maken. Het is mogelijk om een uitstrijkje bij Women’s Healthcare Center te laten maken.

Waarom een uitstrijkje?

Jaarlijks wordt er dankzij een uitstrijkje bij 1.200 (vroegtijdig) baarmoederhalskanker geconstateerd. Dankzij een uitstrijkje kunnen eventuele afwijkingen aan de baarmoederhals worden gevonden. Daardoor kan er op tijd worden gestart met de juiste behandeling en kan de kanker zich niet verder ontwikkelen. Het uitstrijkje kan baarmoederhalskanker vroegtijdig opsporen.

Vrouwen die klachten hebben van bloedverlies na het vrijen, tussentijds bloedverlies of een bloederige afscheiding wordt aangeraden om een extra uitstrijkje te maken. Dit geldt voor vrouwen van alle leeftijden. 

Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

Een uitstrijkje maken duurt ongeveer tien minuten. Het is belangrijk dat uw onderlichaam zich goed ontspant zodat het uitstrijkje zo goed mogelijk kan worden gemaakt. Er wordt een eendenbek in de vagina geplaatst en met behulp van een lampje is de baarmoedermond goed te zien. Vervolgens wordt er een borsteltje naar binnengebracht en rondgedraaid, zo wordt er slijm uit de baarmoedermond gehaald. In het slijm zitten cellen die worden weggenomen om te testen. Het maken van een uitstrijkje doet over het algemeen geen pijn, maar kan niet prettig aanvoelen.   

Behandeling na een uitstrijkje

Bij de meeste vrouwen is de uitslag van het uitstrijkje goed en zijn er geen afwijkingen gevonden. Bij een afwijkende uitslag van het uitstrijkje zal de gynaecoloog met een soort microscoop de baarmoederhals duidelijk in beeld brengen om zo de afwijkingen te bekijken. Afhankelijk van de afwijking wordt er een geschikte behandeling gekozen. Zo is het mogelijk dat de gynaecoloog een laagje van de baarmoedermond verwijdert. Nadat de afwijkende cellen in dat laagje zijn weggehaald, ontwikkelen er nieuwe en gezonde cellen op die plek. Bij de meeste vrouwen wordt het uitstrijkje na een behandeling weer normaal en worden er geen afwijkingen meer gevonden.

Meer informatie over een uitstrijkje?

Wilt u meer weten over het laten maken van een uitstrijkje en het behandelen van afwijkingen? WHC Amsterdam beantwoord al uw vragen. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum op gebied van vrouwenzorg, zoals gynaecologie. U kunt contact met ons opnemen via 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.

​​​​​​