Een urineweginfectie is een van de meest voorkomende infecties in het menselijke lichaam. Het is een verzamelnaam voor alle infecties die betrekking hebben op de urinewegen: nier, nierkelk, urineleider, blaas en urinebaas. De binnenkant van de urinewegen zijn bedekt met een laagje slijmvlies. Dit laagje is bij een urineweginfectie ontstoken. Bij vrouwen komt de infectie vaker voor dan bij mannen doordat de plasbuis korter is.
Vaak wordt een urineweginfectie veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. De grootste boosdoener van de infectie is de darmbacterie Escheria Coli. Wanneer u een verminderde weerstand heeft, onvoldoende drinkt, weinig plast of niet goed uit plast krijgen bacteriën meer kans om naar binnen te dringen. De bacteriën kunnen gemakkelijk via de blaas naar binnen komen, doordat er zich veel bacteriën in de schaamstreek bevinden.
Er zijn een aantal symptomen waaraan u een urineweginfectie kunt herkennen:
Het kan ook zijn dat u vrijwel geen klachten heeft.
Hieronder een aantal tips waar u op kunt letten om een urineweginfectie te voorkomen:
De behandeling vindt thuis plaats door het innemen van de juiste antibiotica. Na een korte tijd zullen de klachten in veel gevallen snel verdwijnen. Het afmaken van de gehele kuur is van groot belang, ook wanneer de klachten al eerder zijn verdwenen.
Meer weten over een urineweginfectie? WHC Amsterdam helpt u graag. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum voor vrouwenzorg en hebben verschillende specialisten op het gebied van gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. Neem gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of u kunt gebruik maken van ons contactformulier op de website.