Zoveel pijn hebben bij het vrijen dat het gewoon niet lukt en onplezierig is: voor 5 procent van de vrouwen is het dagelijkse realiteit. Alleen al de gedachte aan seks doet hen – letterlijk en figuurlijk – op slot gaan.
Vrouwen die te maken hebben met vaginisme ervaren ongewild een sterke lichamelijke reactie wanneer een voorwerp, zoals een penis of tampon, in de buurt van de vagina komt. Ze gaan als het ware letterlijk ‘op slot’; alle spieren in het bekkenbodem en rond de vagina verkrampen en trekken samen. Een voorwerp kan zo niet naar binnen. Wanneer dit toch wordt geprobeerd, doet dit pijn. Vrouwen spreken in dit geval vaak over een branderig gevoel.
Een lichamelijke oorzaak van vaginisme is er niet. Dit betekent dat er geen medische diagnose te stellen is voor de pijn die bij vaginisme wordt ervaren. Als het al zo ver komt dat hiervoor een medisch onderzoek plaats kan vinden; de meeste vrouwen zetten de stap naar een specialist niet, bang voor de pijn tijdens het onderzoek en uit schaamte. Dat is jammer, want zo is de kans klein dat de diagnose ‘vaginisme’ kan worden gesteld. Want dat is wat er in de meeste gevallen aan de hand is wanneer er geen medische oorzaak voor pijn bij het vrijen aangewezen kan worden.
Pijn bij het vrijen zonder medische oorzaak heeft vaak een psychische oorzaak. Een voorbeeld hiervan is een traumatische seksuele ervaring uit het verleden. Dit kan van grote invloed zijn op de beleving van seksueel contact.
Kenmerkend voor vaginisme is het sterk samentrekken van de bekkenbodemspieren en de spieren rond de vagina wanneer getracht wordt geslachtsgemeenschap te hebben. Dit veroorzaakt pijn. Vervolgens is het uit angst voor de pijn moeilijk om te ontspannen, wat de pijn in stand houdt. Vaginisme kan zo een vicieuze cirkel worden van pijnklachten en spanning.
Hoewel er geen medische oorzaak voor vaginisme is, is behandeling wel degelijk mogelijk. In ons behandelcentrum speciaal voor vrouwen helpen wij vrouwen om te gaan met vaginisme door te richten op het leren ontspannen van de bekkenbodemspieren en de spieren rond de vagina.
Bij vaginisme spelen trauma’s vaak een rol. Daarom verwijzen wij u indien nodig door naar een psycholoog, psychiater of psychotherapeut om u te behandelen naast onze behandelingen gericht op ontspanning. Ook werken wij met psychologen die de patiënt begeleiden tijdens gesprekken. Zo kunnen wij met u op zoek naar de oorzaak waardoor de pijnklachten ontstaan en op effectieve en gerichte wijze kunnen behandelen.
Wilt u meer weten over vaginisme, seksuele problematiek of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Women’s Healthcare Center in Amsterdam helpt u graag verder. Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor gynaecologie, verloskunde, seksuologie, urologie en echoscopie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.