Wanneer men spreekt over verzakking of prolapsklachten worden over het algemeen verzakkingen bedoeld in het gebied rondom de vagina. Prolaps is zodoende ook het naar buiten komen van de vagina en het verzakken van organen die hiermee verbonden zijn.
Prolaps bestaat in verschillende varianten. De verzakking van de baarmoeder is een voorbeeld, maar ook de endeldarm, dunne darm en urineleider en blaas kunnen verzakken. Om de klachten die ontstaan uit prolaps/verzakkingen te verhelpen is vaak een medische ingreep benodigd.
Prolapsklachten kunnen vooral optreden bij vrouwen die kinderen gebaard hebben. Deze groep vrouwen loopt over het algemeen de grootste risico om een verzakking te krijgen doordat de zwangerschap en bevalling voor verminderde interne stabiliteit hebben gezorgd. Zo zijn bijvoorbeeld de steunweefsels van de schede en de baarmoeder mogelijk uitgerekt en zijn er hierdoor beschadigingen ontstaan die verergeren door ouderdom.
De kans dat een vrouw prolapsklachten krijgt na zwangerschap is 1 op 2, dus 50%. Een groot deel hiervan merkt echter niets van de verzakking en gaat gewoon pijnvrij door het leven. Na de leeftijdsgrens van 45 gepasseerd te zijn komen bij veel vrouwen de klachten om de hoek kijken. Dit heeft met name te maken met het verslappen van de spieren, waardoor de beschadigingen aan het licht komen.
Naast zwangerschap kunnen er nog andere oorzaken zijn van prolaps en prolapsklachten. Hierbij kunt u denken aan:
Er zijn verschillende soorten prolaps. Vanzelfsprekend brengen deze ook verschillende prolapsklachten met zich mee. Het kan zijn dat de verschillende soorten prolaps in combinatie voorkomen.
Verzakken van de baarmoeder (uterus), waarbij deze in de vagina zakt. Deze vorm van verzakking bestaat in verschillende gradaties. Zo kan de baarmoeder halverwege zakken en zelfs helemaal zodat de baarmoedermond naar buiten steekt. Klachten treden vooral op tijdens de seks. Gelukkig is men er over het algemeen vroeg genoeg bij en komt het naar buiten treden van de baarmoedermond niet veel voor.
Verzakken van de voorwand van de vagina. Deze vorm van kan tot gevolg hebben dat ook de blaas verzakt. Over het algemeen vindt eerst verzakking van de urineleider plaats en dan eventueel een verzakking van de blaas. Een verzakking van de blaas kan een uitstulping gaan vormen bij de opening van de vagina, waardoor de blaas zijn functie niet meer goed kan uitoefenen. Zodoende kan er een blaasontsteking optreden, doordat ook bacteriën achterblijven in de blaas. Incontinentie of een vergrote drang tot plassen kunnen ook een gevolg zijn van verzakking van de blaas.
Bij deze vorm van prolaps biedt vooral problemen bij de ontlasting, doordat zowel de achterwand van de vagina als de endeldarm verzakken. Beiden komen door deze verzakking naar buiten en vormen zo een uitpuilende bol.
Door deze uitpuilende bol kan ontlasting zich gaan ophopen waardoor zich een harde blokkade kan vormen. Meest voorkomende klachten zijn het gevoel dat de ontlasting niet in één keer het lichaam verlaat of dat het lastig is de ontlasting op te houden. Daarnaast kan het gevoel ontstaan dat, tijdens het persen, de uitpuilende bol naar buiten komt.
Deze vorm van prolaps biedt de minste prolapsklachten en wordt vaak enkel bij een operatie ontdekt. Door de verzakking van de dunne darm krijgt deze een plek in de wand tussen de schede en de dikke darm. Door het uitblijven van klachten, kan het lang duren voordat een dergelijke verzakking wordt geconstateerd.
Afhankelijk van de soort prolaps (verzakking) kunnen verschillende behandelingen gebruikt worden om de prolapsklachten te verhelpen. Hierbij kunt u denken aan:
Wilt u een afspraak maken met één van onze specialisten? WHC Amsterdam is een zelfstandig behandelcentrum in Amsterdam, met de focus op vrouwenzorg. Wij ondersteunen, behandelen en helpen een groot aantal vrouwen in de regio Amsterdam met klachten en problemen op het gebied van vrouwenzorg. U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.