Een vleesboom is eigenlijk een heel letterlijke benaming van wat door artsen meestal een myoom wordt genoemd. Het is een goedaardige bol van spiercellen die zich in een spierlaag bevindt. De vleesboom zit meestal aan de buitenzijde van de baarmoeder, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte. Meestal geeft een vleesboom geen klachten, u heeft dan niet eens door dat de vleesboom er zit. Maar soms groeit de vleesboom door, ontstaan er klachten en moet u toch behandeld worden.
Ongeveer 20 tot 30 procent van de vrouwen heeft een vleesboom of een vleesboom gehad. Hoe een vleesboom precies ontstaat is onbekend, maar het is in de meeste gevallen een onschuldige kwaal. Wel is bekend dat vleesbomen ontstaan onder invloed van vrouwelijke hormonen. Bij een zwangerschap kunnen ze bijvoorbeeld groter worden door de hormoonschommelingen. Ze ontstaan nooit voor de eerste menstruatie en worden vaak kleiner na de overgang. Daarnaast hebben vrouwen zonder kinderen en vrouwen van Afrikaanse afkomst sneller last van deze aandoening. Vleesbomen kunnen enkele millimeters tot wel 10 centimeter groot zijn.
Meestal geeft een vleesboom geen klachten, maar ze kunnen behoorlijk groot worden en daarmee wordt de kans op klachten ook groter. Als er klachten ontstaan, gaat het meestal om:
Meestal weet u nog niet dat u een vleesboom heeft, wanneer u met klachten naar de huisarts gaat. De huisarts kan aan de hand van uw verhaal vermoeden dat er een vleesboom aanwezig is, en kan dat verder onderzoeken. Dat gebeurt met een gynaecologisch onderzoek of een inwendige echo. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Vaak is er dan al een medisch specialist in beeld, zoals een gynaecoloog. Aanvullend onderzoek kan bestaan uit een contrastecho, bloedonderzoek, een hysteroscopie of een MRI-scan.
Is er vastgesteld dat u een vleesboom heeft en dat dit de oorzaak is van uw klachten? Dan kiest u samen met de gynaecoloog voor de beste behandeling. Bij zware klachten wordt sneller overgegaan tot medicatie, embolisatie of een operatie dan bij lichte klachten. Bij lichte klachten is er ook een goede kans dat het vanzelf weer over gaat. Bij de keuze voor de behandelwijze wordt altijd gekeken naar de grootte van de vleesboom, de hoeveelheid vleesbomen, de plaats van de vleesboom, uw leeftijd en uw eventuele kinderwens.
Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag. Ook voor onderzoek, diagnostiek en behandeling kunt u bij ons terecht. Onze medisch specialisten zijn gespecialiseerd in vrouwenzorg. Om in aanmerking te komen voor behandeling door de zorgverzekeraar moet u wel een verwijzing op medische indicatie hebben ontvangen van uw huisarts.