Infertiliteit is de medische term voor onvruchtbaarheid. Afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar infertiliteit, waaruit blijkt dat een steeds groter wordende groep van de bevolking te maken krijgt met (ongewenste) onvruchtbaarheid.
Indien er geen oorzaak gevonden kan worden voor de infertiliteit wordt in medische termen vaak gesproken over idiopathische subfertiliteit, oftewel: onbegrepen onvruchtbaarheid.
Een belangrijk onderdeel van mee speelt bij onvruchtbaarheid van de vrouw is haar leeftijd. Voor een jonge vrouw, 20-35 jaar, is de kans op zwanger raken zo’n 80% bij regelmatig onbeschermde geslachtsgemeenschap. Elk jaar dat de vrouw ouder wordt, neemt de kans op een zwangerschap geleidelijk af. Daarnaast is het zo dat, bij onbeschermde geslachtsgemeenschap voor langere tijd, de kans op een zwangerschap ook afneemt.
Naast de leeftijd van de vrouw, zijn er natuurlijk tal van andere mogelijke oorzaken waarom een vrouw onvruchtbaar kan zijn. Onderstaand een korte lijst met mogelijke oorzaken voor infertiliteit:
Tijdens een onderzoek naar onvruchtbaarheid worden verschillende onderzoeken uitgevoerd. Zo wordt er om meer inzicht te krijgen gevraagd naar het medicijngebruik en eventuele erfelijke ziektes binnen de familie. Daarnaast wordt de menstruatiecyclus (en het verloop ervan) in kaart gebracht, evenals eventuele buikoperaties, SOA’s of gynaecologische problemen.
Na overleg en een consult over de gegeven antwoorden wordt een verder beeld geschetst van de mogelijke medische oorzaken. Zo wordt gekeken of de eisprong wel plaatsvindt door middel van bloedonderzoek en een echoscopie. Daarnaast wordt het slijm van de baarmoederhals getest en worden de eileiders gecontroleerd.
De vruchtbaarheid van de vrouw kan op verschillende manieren bevorderd worden. Hierbij kun je denken aan IVF, IUI, ICSI en ovulatie inductie.
De keuze voor één van de onderstaande manieren hangt af van de oorzaak van de (verminderde) onvruchtbaarheid en de wensen van de patiënt.
Bij ovulatie inductie wordt gebruik gemaakt van vruchtbaarheidsbevorderende medicijnen om de eisprong te bevorderen of te starten.
Daarnaast wordt middel cyclus monitoring de cyclus in kaart gebracht
In Vitro Fertilisatie, in de volksmond vaak IVF genoemd is een behandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt. Een korte analyse van de naam doet al vermoeden hoe IVF in zijn werking gaat. In Vitro betekent namelijk in glas, terwijl fertilisatie bevruchting betekent. In Vitro Fertilisatie, of IVF, betekent dus letterlijk bevruchting in glas. In de praktijk betekent dit een glazen schaaltje waarop, in een laboratorium een vrouwelijke eicel gecombineerd wordt met een aantal mannelijke zaadcellen waardoor gepoogd wordt bevruchting te laten plaatsvinden.
Bij IUI wordt gebruik gemaakt van gemanipuleerd (bewerkt) zaad van de eigen partner, wat hierna in de baarmoederholte wordt geplaatst.
ICSI, of Intracytoplasmatische sperma-injectie, wordt vaak gezien als een vervolgstap op IVF. Indien blijkt dat de zaadkwaliteit niet voldoende is wordt ICSI vaak gekozen. Bij ICSI wordt één spermacel geïnjecteerd in een eicel, waardoor de bevruchting dus kunstmatig plaatsvindt.
Meer weten over onvruchtbaarheid of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van infertiliteit? Women’s Healthcare Center in Amsterdam helpt u graag verder.
Wij zijn een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) vrouwenzorg voor gynaecologie, urologie en radiologie. U kunt ons bereiken op 020 64 20 229 of gebruik maken van ons contactformulier.