Eén van onze specialismen is climacteriële problematiek, oftewel: klachten in de overgang. Tijdens de overgang (ook wel menopauze genoemd) maakt u ook letterlijk een ‘overgang’. De menopauze markeert het einde van uw vruchtbare periode, waardoor u dus in de overgang zit tussen vruchtbaar en niet meer vruchtbaar.
De overgang of menopauze is niet zomaar van de één op de andere dag ‘geregeld’. Hier kan tot wel 10 jaar overheen gaan, waarbinnen u last kunt hebben van climacteriële problematiek. Zoals al eerder vermeld zijn dit de klachten die optreden tijdens de overgang.
Bij de meeste vrouwen vindt de overgang plaats rond het vijftigste levensjaar. De menstruatie begint in de maanden of jaren voorafgaand aan de overgang al onregelmatiger te worden, doordat de eierstokken minder hormonen produceren. Ondanks dat u er wel veel last van kunt hebben, is de overgang geen aandoening. In mooie woorden noemen wij de overgang een natuurlijk stadium in het leven van een vrouw.
De klachten tijdens de overgang zijn te verdelen in twee onderdelen: lichamelijke klachten en geestelijke klachten
Over het algemeen wordt het begin van de overgang gemarkeerd door het onregelmatig(er) worden van de menstruatie. Waar de ene keer weinig bloedverlies is, kan het de volgende keer weer heel hevig zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk de wat meer bekende (en besproken) klachten die gepaard gaan met de overgang. Denk hierbij aan vermoeidheid, opvliegers en overmatig transpireren. Opvliegers en overmatig transpireren gaan veelal hand in hand. Tijdens een opvlieger krijgt u het in ene heel warm en gaat u hevig transpireren. Het optreden van opvliegers wordt enerzijds getriggerd door stress of alcoholgebruik, maar kan ook spontaan optreden.
Daarnaast zijn er nog andere lichamelijke klachten die gepaard gaan met de overgang. Hierbij kunt u denken aan:
Enige tijd (kan oplopen tot een aantal jaar) na de laatste menstruatie treden er over het algemeen andere klachten op bij de overgang. Reden voor deze klachten is het feit dat er minder hormonen aangemaakt worden, waardoor de vagina droger wordt en de huid in de schaamstreek dunner. Bij dit verschijnsel komt het geregeld (in 25% van de gevallen) voor dat er pijn optreedt bij het vrijen. In artsentaal spreken we dan van dyspareunie. Andere bijpassende klachten zijn blaasontsteking en vaginale afscheiding. Het komt ook geregeld voor dat vrouwen aangeven dat het voelt alsof er iets in de vagina zit. Dit heeft te maken met het slapper worden van de vaginawand.
Door verminderde oestrogeenproductie, slijtage en/of bevallingen, is urine incontinentie ook een veelgehoorde klacht bij de overgang. Doordat de spieren minder sterk worden kan het ook voorkomen dat een deel van de endeldarm, blaas of de urinebuis verzakt. Enerzijds kan de overgang een negatieve invloed hebben op uw seksleven, maar doordat u niet meer bang hoeft te zijn voor ongewenste zwangerschap kan het ook zijn dat uw seksleven er positief door veranderd.
Andere lichamelijke veranderingen die met de overgang gepaard gaan zijn het droger en dunner worden van de huid, haar dat droger wordt en zelfs haaruitval. Daarnaast neemt de gezichtsbeharing en beharing op de vaak toe door een afname van de oestrogeenproductie.
Naast lichamelijke klachten kan de overgang ook geestelijke klachten veroorzaken. Hierbij kunt u denken aan vermoeidheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen. Ook kan de overgang zorgen voor een onrustig gevoel, depressieve gevoelens en vergeetachtigheid.
Een overzicht van de geestelijke klachten die kunnen optreden bij de overgang:
Heeft u vragen met betrekking tot klachten in de overgang? Maak een afspraak via bovenstaand formulier, of bel ons op 020 64 20 229 of maak gebruik van ons contactformulier.