Incontinentie is een aandoening waarbij men problemen heeft met het ophouden van de urine. Enerzijds komt incontinentie voor bij kinderen die nog niet zindelijk zijn. Dit is echter op te lossen door kinderen zindelijk te maken.
Bij volwassenen is incontinentie echter een verschijnsel wat minder wenselijk is. Ongewild en onbeheersbaar plassen is iets wat niet wenselijk is, in welke situatie dan ook. Gelukkig is er meestal een behandeling voor incontinentie.
Incontinentie bij vrouwen kan meerdere redenen hebben. Denk hierbij aan incontinentie door stress, urge incontinentie en gemengde incontinentie.
Stress incontinentie is urineverlies bij plotselinge inspanning, waarbij in de buik verhoogde druk ontstaat. Redenen hiervoor zijn onder andere sporten, hoesten, lachen of niezen. Men doelt hierbij niet op psychische stress.
De oorzaak hiervan is een verzwakking of verslapping van de bekkenbodemspieren waardoor de blaas (vooral de urinebuis) onvoldoende wordt ondersteund. Hierdoor wordt de werking van de sluitspier van de urinebuis verzwakt en komt er bij drukverhoging (dus bijvoorbeeld niezen) urine vrij.
Urge incontinentie wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd. Dit gebeurt wanneer er sprake is van plotselinge aandrang om te plassen, vaak snel gevolgd door urineverlies zonder dat de vrouw hier controle over heeft. Een ander symptoom van deze vorm van incontinentie is het hebben van de behoefte om ’s nachts meerdere keren de aandrang te hebben om naar het toilet te gaan.
Oorzaak van deze vorm van incontinentie is het plotseling samentrekken (contractie) van de blaasspier, met als gevolg dat er ongecontroleerd urineverlies plaatsvindt.
Vrouwen met urge incontinentie hebben vaak dag en nacht aandrang om te plassen, maar raken met de plas maar een kleine hoeveelheid urine kwijt.
Gemengde incontinentie is een combinatie van stress en urge incontinentie. Oorzaak is zowel verslapping van de bekkenbodemspieren als plotselinge contracties van de blaas. In dit geval zullen beide soorten incontinentie behandeld moeten worden
De behandeling van stress incontinentie bij vrouwen kan in milde vorm volstaan met bekkenbodem oefeningen. Dit wordt onder begeleiding gedaan van een gespecialiseerde bekkenbodemtherapeut. Indien deze behandeling niet het gewenste effect heeft, wordt een chirurgische ingreep voorgesteld. Tijdens deze ingreep wordt een bandje onder de plasbuis geplaatst, waardoor het sluitingsmechanisme bete functioneert en urineverlies wordt opgeheven.
In het geval van urge incontinentie bestaat behandeling vaak uit medicatie die het plotselinge samentrekken van de blaas af kunnen remmen. Zodoende wordt de kans op ongewenst urineverlies verkleind.
Om de gevolgen van incontinentie bij vrouwen zo goed mogelijk tegen te gaan is het onder andere belangrijk om goed te drinken. Het gaat hierbij niet om heel veel te drinken, of juist heel weinig. Onderstaande tips kunnen helpen urineverlies bij incontinentie te minimaliseren.
Heeft u vragen over incontinentie en/of het bijbehorende onderzoek of over vrouwenzorg in het algemeen? U kunt ons bereiken via 020 6420 229 of gebruik maken van ons contactformulier.